Nieuws

Instagram-campagne wil de toewijding aan pater Eustáquio naar meer mens

Op Instagram is een campagne gestart om het @beatopadreeustaquio- profiel 5000 volgers te laten bereiken. Vandaag heeft de pagina al meer dan 4 duizend mensen gevolgd.

Het profiel is het officiële profiel van de Zaak van Heiligverklaring van de zalige padre  Eustáquio en wordt onderhouden door het Nationaal Secretariaat voor de Zaak van Heiligverklaring. Op de pagina is het mogelijk om een ​​beetje te volgen over de geschiedenis van de Gezegende en nieuws over de heiligverklaring en hoogtepunten van het Heiligdom van Gezondheid en Vrede, de kerk van pater Eustáquio.

Het idee om 5000 volgers te bereiken, is om meer mensen tot toewijding aan de Gezegende te brengen, waardoor het aantal toegewijden toeneemt die de boodschap van Gezondheid en Vrede die door de Gezegende is achtergelaten te volgen en te verspreiden.

Als je ons profiel nog steeds niet volgt, ga dan naar Instagram en zoek de pagina Beato Padre Eustáquio, of KLIK HIER . Help ons in deze campagne door het profiel te delen met je vrienden en familie.

Op de TV zender: TV Horizonte in de stad Belo Horizonte is regelmatig een uitzending gewijd aanpater Eustachius van Lieshout. Op de foto verteld pater Vinícius als vice postulator voor de heiligverklaring en tevens pastoor van de Eustachius kerk in Belo Horizonte de belevenissen over het werk van pater Eustaquio en over belevenissen en ervaringen in de vele Eustachius parochies in Brazilië om steeds maar weer de toewijding en verering onder da aandacht van de bevolking te brengen. Dit allemaal moet bijdrage aan de ingeslagen weg naar een heiligverklaring.

Ontdek de geschiedenis van de grot gebouwd door pater Eustáquio, geïnspireerd door Lourdes

Wist je dat de grot die gevonden is op de binnenplaats van het Heiligdom van Gezondheid en Vrede, naast het Pater Eustachius Memorial, een replica is van de grot gebouwd door de Nederlandse priester in Poá, in de metropool São Paulo?

In 1935 maakte pater Eustáquio tijdens een vakantiereis naar Nederland van de gelegenheid gebruik om Lourdes in Frankrijk te bezoeken en van daaruit bracht hij wat heilig water uit de bezochte grot. Aangekomen in Poá bouwde hij een grot ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en voorzag hij van wijwater met een deel van het water dat hij zelf meebracht uit Frankrijk, op zijn pelgrimstocht.
Van daaruit kwamen er berichten over de genaden die op voorspraak van pater Eustáquio waren bereikt.

De Nederlandse pastoor was van 1935 tot 1941 pastoor in Poá in de parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

Parochie in Belo Horizonte ontvangt relikwie van pater Eustáquio voor hun nieuwe kerk.

De parochie van Santo Antônio de Venda Nova, in Belo Horizonte, ontving deze zondag (20e), een relikwie van de eerste graad van de zalige pater Eustáquio. De vice-postulator, pater Vinícius Maciel, ss.cc., ​​was degene die de Heilige Relikwie overhandigde tijdens de Heilige Mis die door hem werd voorgezeten in de oude kerk

Relikwie afgeleverd aan de parochie van Sint-Antonius van Venda Nova

Naast de vice-postulator, had de viering de deelname van een familie die direct verbonden is met het proces van de heiligverklaring, de onderzoeker en verantwoordelijk voor het museum van pater Eustáquio, Leandro Castro en de paters van de Congregatie van de Heilige Harten uit dezelfde gemeente als de Gezegende. Allen werden ontvangen en verwelkomd door de pastoor, pater José Alves de Deus (Fr. Zezinho) en door de hele gemeenschap.

Tijdens de Heilige Mis konden de parochianen van Venda Nova iets meer te weten komen over het heilig leven van pater Eustáquio. De viering werd uitgezonden op het parochiekanaal Santo Antônio de Venda Nova op YouTube ( bekijk het hier ). Pater Vinícius nam de koffer met andere relikwieën van pater Eustáquio en liet een relikwie van de eerste graad achter, genaamd de Ex-ossibus (verwijdering van de beenderen van de Gezegende), naar behoren gecertificeerd door het Nationaal Secretariaat voor de Zaak van Heiligverklaring.

De nieuwe parochiekerk van Santo Antônio de Venda Nova

De gemeenschap bouwt sinds 2018 de nieuwe Santo Antônio de Venda Nova-kerk, die zich al in een vergevorderd stadium van bouw bevindt. De Heilige Relikwie van de “Heilige” padre Eustáquio zal deel uitmaken van het altaar van de nieuwe kerk, een oude traditie van de katholieke kerk om relikwieën van heiligen of zegeningen erkend door de Heilige Stoel op het altaar te plaatsen waar de vieringen zullen plaatsvinden. De kerk van Santo Antônio de Venda Nova, gelegen in de gelijknamige wijk, in de noordelijke regio van Belo Horizonte, is een van de 273 parochies in het aartsbisdom van de hoofdstad Belo Horizonte in de staat Minas Gerais.

VICE-POSTULATIE werkt aan de HEILIGVERKLARING van pater Eustachius

De vice-postulatie, die werkt aan het proces van de heiligverklaring van pater Eustachius, is een instelling van de katholieke kerk, verbonden met de algemene postulator van de Zaak en de Congregatie voor de Zaak van de Heiligen (gevestigd in Rome). Onze missie is om al het materiaal te

verzamelen over buitengewone feiten die worden toegeschreven aan de voorspraak van de zalige pater Eustachius van Lieshout.

Naast het feit dat we verantwoordelijk zijn voor het heiligverklaringsproces, hebben we ook de plicht om de toewijding aan de Gezegende in Brazilië en de wereld te verspreiden. Dit werk bestaat uit het presenteren van het leven en de geschiedenis van deze religieuze, het verspreiden van zijn verering onder het volk van God en het aanmoedigen van mensen om genaden te vragen voor zijn voorspraak.

Het woord postulatie is heel gebruikelijk in de kerkelijke wereld, omdat het ook de wortel is van het woord ‘postulant’, dat wil zeggen een verzoek om iemand tot iets of ergens toe te laten. In dit proces zijn er: een Algemene Postulator en een Vice-Postulator. De vice-postulator werkt samen met de gemeenschap waar de Dienaar van God zijn missie heeft uitgevoerd, terwijl de postulator de Zaak in Rome vertegenwoordigt met de Congregatie voor de Heiligverklaringen.

In Belo Horizonte-MG, Brazilië, waar het vice-postulatiesecretariaat is gevestigd, werkt een team aan het beheren en promoten van de zaak via elektronische middelen (websites en sociale netwerken) en met de verkoop van religieuze artikelen (inclusief afbeeldingen, boeken, gebeden en andere devotionele voorwerpen). De verkoop van dit materiaal en de ontvangen donaties dekken de kosten in verband met het heiligverklaringsproces.

Expositie van Brabantse Zaligen en Heiligen in het Peerke Donders paviljoen in Tilburg.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Beeldhouwer in Brazilië valt op met werken van de zalige pater Eustachius

De beeldhouwer Edu Santos viel op toen hij het bronzen beeld van de Zalige pater Eustachius maakte, dat buiten op het plein van het Memorial zou komen te staan in Belo Horizonte. Het werk bracht erkenning en veel werk voor mij als beeldhouwer, zodat ik  ook een vereerder werd van pater Eustachius.

Het websiteteam van Padre Eustáquio sprak met Edu Santos om meer te weten te komen over zijn carrière en het proces van het maken van zijn werken.

1 – Edu, praat een beetje over je werk en je carrière.
Mijn carrière begon al heel vroeg, op 5-jarige leeftijd had ik al foto’s van mij hier in het gieterijbedrijf van mijn vader. In het verleden kwamen veel kunstenaars uit Europa om hun werk hier samen te voegen en ik had het voorrecht om sommigen van hen te ontmoeten en ik verlangde ernaar om ooit dit soort werk te kunnen maken. Dit heb ik nagestreefd door autodidactische studies, omdat ik nooit een cursus beeldhouwen heb gevolgd. Hier zeg ik meestal dat het een van de beste scholen is die er is omdat de kunstenaars naar het bedrijf kwamen en hier altijd met hun werken en hun vormen werkten. En ik had het voorrecht om sommigen van hen te helpen en hun werk te observeren. Dit heeft veel bijgedragen aan mijn opleiding. Op mijn 16e heb ik een vierjarige opleiding klassiek tekenen gevolgd en dat heeft me enorm geholpen in het werk dat ik nu doe.

Standbeeld van 3 meter geplaatst in de tuinen van het Memorial do Padre Eustáquio in Belo Horizonte-MG

2 – Hoe is de bestelling voor het eerste beeld van de Heilige Vader Eustaquio bij u terechtgekomen?
Ik werkte al met beeldhouwkunst bij Fundarte, Fundição artistiek, een van de grootste gieterijen in Latijns-Amerika, volgens gegevens van Senai. En ik werd gevraagd om (in februari 2009) een ontwerp te maken voor een drie meter hoog beeld. Ik had mijn eerste contact met pater Lúcio Dumont Prado (destijds vice-postulator ) en een vertaler genaamd Cornelius van Herk. Ze namen contact op met het bedrijf, vroegen naar mijn werkervaring en gelukkig werd ik geselecteerd om dit werk te doen. In het begin was het een uitdaging, omdat ik gewend was om met figuratieve sculpturen te werken, maar dan levensgroot en kleiner. Dit was mijn eerste grote werk, een drie meter hoog beeld.

3 – Hoe verliep het proces van het maken van dit beeld?
Ze stuurden me verschillende foto’s van pater Eustáquio, maar op verzoek van de commissie werd het hele creatieproces uitgevoerd vanaf een specifieke foto. Ze gaven me de vrijheid om te creëren. Het model was gemaakt van klei en gips, omdat ik niet wist wanneer de goedkeuringsdatum zou zijn van mijn ontwerp.  Pater Lucio Dumont Prado, Cornelius van Herk , de neef van pater Eustaquio Jan van den Boomen en Ton van Schalen van een gieterij uit Nederland die alle giettechnieken in Europa kende. Na het bezoek van de delegatie had ik goedkeuring, met enkele wijzigingen. En toen begon het bronsgietproces. Het werk is in vier delen gegoten en na het gieten was er een deel van het afwerken en inkleuren van de patina.

4 – Heeft dit werk je enige vorm van erkenning opgeleverd?
Het was een van de eerste grootschalige werken die ik maakte die verder ging dan de natuurlijke grootte. Ik denk dat elke kunstenaar droomt van een werk van deze omvang en ik heb het voorrecht gehad om daarvoor gekozen te worden. Het bracht me veel herkenning en markeerde me veel. Het openingsfeest werd via internet uitgezonden naar Nederland. Het was een onvergetelijk moment in mijn leven en mijn carrière. En datzelfde jaar werd ik lid van de moderne kunstacademie van Rome. Dit werk heeft mij zeker veel geholpen. Het was na dit werk dat ik werd uitgenodigd om les te geven in Ouro Preto in de cursus voor professionals die de verloren washandel vermenigvuldigen, die werken vanaf het maken van het model tot het gieten van de werken.

Standbeeld ingehuldigd op het Aarle Rixtel-plein, Nederland.

5 – Hoe heb je het nieuws ontvangen dat je een standbeeld hebt gemaakt dat naar Europa zou gaan?
Ik voelde me erg blij en gevleid dat ik gekozen was om opnieuw een beeld van pater Eustachius te maken. En tegelijkertijd maakte ik me zorgen over het transport van dit werk naar Europa, de bakermat van de beschaving en de kunsten. Een standbeeld van mij op een openbaar plein. Het is kikken. Op 16 mei 2020 namen  Will en Jan van den Boomen contact met mij op om een ​​offerte te maken voor een beeld van pater Eustaquio ter grootte van twee meter en vertelde mij dat ze het beeld wilden plaatsen op een plein in Aarle Rixtel, Nederland. Hij zei dat het ontwerp  door een werkcommissie zou moeten gaan om goedgekeurd te worden. Ik maakte prompt de begroting en tegelijkertijd bad ik en vroeg ik pater Eustaquio om mij te helpen goedkeuring te krijgen. En pater Eustaquio schonk me nog een genade. Op 10 juli kwam Will terug en zei dat ik was geselecteerd en bleef ik met hem via WhatsApp contact houden .  Het was een standbeeld dat vanwege de pandemie lang duurde om te bouwen. Op 12 juli 2020 begon ik met het selecteren van enkele foto’s samen met Will en op de 19e begon ik met het ontwerp. Deze miniatuur is 20 centimeter lang en daarin heb ik alle uitdrukkingen en bewegingen van de sculptuur bestudeerd. Toen ik begon met het maken van de miniatuur vroeg ik pater Vinicius uit Belo Horizonte om informatie over de afmetingen van het embleem van de Heilige Harten dat pater Eustaquio op zijn soutane droeg en andere informatie. Op 28 juli ben ik begonnen met het maken van het hoofd van het beeld en op 4 september was het al goedgekeurd. Op 26 september was het model klaar en ging later door het goedkeuringsproces waarin we de textuur definieerden die zou worden gebruikt en dus was het werk klaar om te gieten. Maar de pandemie heeft het gieterijproces sterk verstoord. Normaal gieten we een werk als dit in 30 tot 40 dagen, maar het werk was pas veel later, eind december, klaar. Daarna hebben we de bronskleuring gedaan en het werk is direct naar Nederland gestuurd.

15de verjaardag zaligverklaring

Het Nationaal Secretariaat voor de Heiligverklaring van de Zalige pater Eustachius bereidt een belangrijke gebeurtenis voor om de viering van de 15e verjaardag van de Zaligverklaring van de Religieuzen van de Heilige Harten te beëindigen. Dit weekend (24-1-2021) kwamen priesters, muzikanten en technisch personeel bijeen in het Padre Eustaquio Theater in Belo Horizonte (annex het Heiligdom van gezondheid en vrede) om de laatste details te regelen.

Het idee is om dit met live en muziek en gebed te promoten en wordt op 3 november uitgezonden op canal padre eustaquio, via YouTube. De vice-postulator voor de heiligverklaring, pater Vinícius Maciel, ss.cc., zal de uitzending openen en de deelnemers en het thuispersoneel verwelkomen. Dan brengen pater Edmar Oliveira en de groep “Love you” momenten van bezinning, gebed en veel muziek.

Woensdag 3 november om 20.30 ( Ned. tijd  23.30)  uur op Het canal padre eustaquio van YouTube, “Muziek en Gebed” een eerbetoon aan de 15 jaar zalige v Pater Eustachius . Binnenkort meer details van dit programma en de link die u kunt delen met uw familie en vrienden.

Pater Eustachius Kerk in Patos de Minas-MG zal worden ingehuldigd in december.

De kerk Beato Padre Eustáquio, die zich in de laatste fase van de afwerking bevindt in de wijk Patos de Minas in Jardim Quebec, zal op 25 december worden ingehuldigd. Het nieuws werd deze week gebracht door de verantwoordelijke pastoor, pater Márlon Cunha.

Met de werken die in 2018 zijn begonnen, wordt de nieuwe kerk van de Pater Eustachius-gemeenschap van de parochie van St. Vincent de Paul (bisdom Patos de Minas) gebouwd met de donatie van parochianen en inwoners van de regio. De kerk zal de capaciteit hebben om maximaal 100 mensen te ontvangen en zal, naast de sacristie, catechesezalen en sanitaire voorzieningen hebben.

In november 2019 bezocht Will van den Boomen ( neef van P.E. zie foto) deze kerk in aanbouw. Een kleine kerk in een nieuwbouw wijk van de stad Patos de Minos. De vice postulator in Brazilië , padre Marcus Vinícius , ( zie foto) wil graag dat dit soort kleine kerken de naam van pater Eustachius gaan dragen wat zijn naamsbekendheid en devotie groter maakt.

Tractatie

De leden van de werkgroep “standbeeld” werden onlangs elk getracteerd op een heerlijke (toepasselijke) taart.( Met dank aan Will en Jan van den Boomen!)

Generaal-overste van de Heilige Harten en Vice-overste uit Rome bezoeken de geboorteplaats van pater Eustachius

Onlangs heeft de generaal-overste van de Congregatie van de Heilige Harten, pater Alberto Toutin, ss.cc. en de vice-overste, Derek Laverty, ss.cc., ​ het klooster van St. Agatha bezocht, dat de archieven herbergt van meer dan 115 mannelijke en vrouwelijke congregaties in Nederland. Ze leerden de archieven kennen en spraken met de verantwoordelijken over de collectie om iets meer te weten te komen over al het materiaal dat daar wordt bewaard. Daarna bezochten Toutin en Laverty de plaats Aarle-Rixtel in Nederland waar de zalige pater Eustachius werd geboren. De twee bezochten het nieuwe bronzen beeld dat buiten op het kerkplein was geplaatst op 5 september 2021. Het werk is gemaakt in opdracht van de neven van pater Eustachius, Jan en Will van den Boomen. Het is ontworpen en gemaakt door de Braziliaanse plastische kunstenaar Edu Santos. Zie de originele informatie ook op: www.padreeustaquio.com.br.